Duben 2014

Kardinal nad jazerom

20. dubna 2014 v 9:41 | King Rucola
Zdravotna prechadzka lesom, vysoko nad jazerom. Vyse sesto metrov nad morom. V strede mesta. Na male vydatne dopluvnutie k civilizacii a predsa v prirode.



Autoportret, moderne nazyvany aj "selfie".( Foto max. de Bile, Lumia Nokia, predna kamera.)

Po hodinovom brodeni sa cestou necestou padne aj vysokemu duchovnemu hodnostarovi (Cardinal) dobre, ked konecne pride k slovu, ked moze aj on, nielen ONA, drzat kazen!

A slovo dalo slovo a viacero slov spojenych väzbou viazaca knih (Buchbinder) dalo knihu a kniha dala potravu vnemom, zmyslom a potom hlavne mozgu a kniznym molam, v inych krajinach kniznym cervom. (Bücherwurm.)

A priroda dala na chvilu knihomolovi prestavku...(Velky a spravodlivy je kruh!)

Moj najdiskutovanejsi obraz

14. dubna 2014 v 8:34 | King Rucola
Raz davno, dobre pred styridisatimi a viac rokmi som ocakaval navstevu z rodnej zeme. Navsteva naopak ocakavala navstevu nezvykleho prostredia u uspesneho umelca, zijuceho extravagantne, v kreativnom duchu, ale hlavne vsak na slobode. K tomu este aj v neporovnatelnom luxuse! Byvali sme vtedy este v najomnom byte, nic zvlastneho, ziadna architektura, proste uchylok pre ludi, ktori niekde musia spat, jest, milovat sa, proste zit alebo skor zivorit. K tej celej radosti boli este tapety na stenach znacne zasle, na renovaciu uz nezostaval cas. Na namalovanie nejakych velkoformatovych obrazov, ktore by clovek mohol vyvesit ako kamuflaz na devastovane steny takisto nie. Tak som sa chopil stetca v nadeji, ze este aspon minimum nieco stihnem zachranit, zamaskovat. Ze sa z toho zrodi moje najuspesnejsi obraz, ze to bude moje najdiskutovanejsie "dielo", som netusil a nikdy nepredpokladal, ani v najodvaznejsom sne. Skor som vychadzal z jednoduchosti a hlavne rychlosti realizacie a jasnej vypovede. Zdalo sa mi - ako sa ukazalo neskor mylne! - , ze aj z medzinaronej symboliky, ktora bola aspon v kraji, odkial som pochadzal, bezna, citatelna, zrozumitelna a vyvolavajuce urcite pocity a reakcie, tak, ako sa to od kazdeho slusneho umeleckeho diela ma ocakavat.

Vysledok ohromil. Zaraz sa dostavili sa aj urcite pochybnosti, ci je ta symbolka az tak "medzinarodna", pretoze inym, nez tej navsteve, ktorej obraz bol vlastne urceny a u ktorej vzbudil zasluzeny odpor, som musel casto obraz vysvetlovat. Cinil som tak s velkou davkou skodoradosti, lisiackej zaludnosti a zakazdym som bol srandovne prekvapeny, ze si taketo realisticke, vo svojej vypovedi jednoznacne dielo, vyzadovalo este vysvetlenie, hotovu expertizu, alebo aspon nejaku napinavu story. Bez prehanania aj "filozofiu" a objasnenie zameru, strategiu kreativneho postupu a tvorci pristup k tematike. Obraz ma neskor samotneho fascinoval a nikdy som ho na predaj neponukol. Mam ho dodnes ako akesi "memento".


Luga: "Bez nazvu". Olej na platne, ca. 130 x 100, ca. 1968-69
(Foto: Dr Max. de Bile, v atelieri umelca.)

Nie nahodou je vela umeleckych vytvorov, ktore sa zapisali do historie, podmienenych biedou, nahodou alebo zufalstvom!

Navsteva v kralovskom palaci

9. dubna 2014 v 9:15 | King Rucola & Max. de Bile
"Mesto v oblakoch" je miesto, kde si Jeho Velicenstvo Kral Rucola, nech na zije naveky, sam pripravuje, unaveny po polovacke, veceru. Kde zostalo jeho oddane sluzobnictvo?!?

(Kopia z vlastneho blogu)


SPARGELREZEPTE
Spargelrezepte
Jeden Frühling ist es soweit: Je nach Witterung beginnt die Spargelsaison ab Mitte bis Ende April. Sie läuft traditionell bis zum 24. Juni, wobei dieser Zeitraum in den letzten Jahren immer weiter ausgedehnt wird. Das so genannte "Königsgemüse" muss nicht zwingend immer weiß genossen werden - auch die grünen und violetten Sorten sind ein wahrer Hingucker, wenn Sie Spargelrezepte nachkochen.

Ale kde vziat uz spargle? Kam som si zalozil v rozsiahlej kralovskej kniznici specialnu "Kucharku" na spargle?

Kde vsak - do kelu - zostal personal? Ja somar, nadava si z polovacky unaveny kral, ved som im dal vsetkym nahradne volno!
Tak to sa mi taky zlozity recept, ako je sparglova polievka s krevetami a medvedim cesnakom (vid ciastocny titulok clanku) samemu robit nechce, tak teda radsej toto:

Den grünen Spargel putzen. Wahlweise violetten bzw. weißen Spargel schälen und in etwa 2 cm lange Stücke schneiden. Walnussöl im Wok erhitzen und rohen Spargel dazu geben. Etwas Salz darüber und zugedeckt bei mäßiger Hitze ca. 10 Minuten garen. Dabei ab und zu rühren.
Dann das in Streifen geschnittene Geflügelfleisch oder den Schinken dazu geben und weitere 10 Minuten zugedeckt garen. Das Rühren nicht vergessen. Je nach Geschmack mit Pfeffer nachwürzen. Frisches Brot schmeckt dazu am besten
(Zdroj: www.chefkoch.de)

Kralovska zelenina! Cibula je pre mna kralovna kuchyne. Spargla? Špargla je nanajvýš princezná kuchyne! Este dobre, ze King Rucola je neohrozeny kral! Nebojacne, neohrozene sa postavi pred kuchynsky sporak a prve, co mu napadne, je jeho oblubena panvica, taka deformovana a nazyvana WOK. No aby sa nasi zlti priatelia nepokakali, obycajny "kutchan" s hlbokym dnom, aby vatricka lepsie oblizovala steny a tak sa setrilo palivom, ked sa vsetko skor upecie, uvari.

Ale, ani ako vzdelany kral, netusi King Rucola, ze sa vo WOK-u daju robit aj spargel. Na spargle mal doteraz drahy hrniec, kupeny extra v krajinach sparglovych, vysoky, uzky, so sietkou vo vnutri. Spicky spargiel musia stat smerom nahor, ako by vlastne mal stat aj ten organ, ktory spargle tak vystizne symbolizuju. Aby sa spicky nerozpadli, nerozvarili. Ale to je vsetko minulost. Dnes, vdaka otvoreniu cinskeho muru a castych ciest do Japonska vie kazdy prosty turista, ze WOK je ten posledny vykrik kucharskej mody. (Posrata panvica, uprimne povedane, ja ako kral mozem taketo sproste slova pouzivat, ked to mozu ini politici pocas odpocuvania ich telefonov, nie?)

Ale hlad kruci v bruchu kralovom divoke melodie. Tu uchopi Jeho kralovska Vysost, Velicenstvo King Rucola, nech nam zije vecne, vlastnorucne svajciarsky sparglovy noz a osupe biele spargle SMEROM OD SPICKY DOLE, pretoze inac by mohlo dojst k horkosti zazitku. Zelene spargle, typicky "zelenaci", tie este nemusia byt osupane, ved zivot ich nauci a osupe dostatocne, ak preziju. (Zo supiek a spodnych odrezkov si uvari kral neskor bujon, ktory sa da pouzit na vsetko, kralovi pri pomysleni tecu sliny, ked si predstavuje polievku na zaklade tohto vyvaru!) I jeho Velicenstvo prikroci k dalsiemu bodu receptu:

(Volny preklad horneho reeptu) Spargle bez rozdielu farby a vierovyznania nakraja na asi dvojcentimetrove kusocky. Pri miernej teplote necha ich na orechovom (radsej olivovom) oleji vo WOK-u asi desat minut trosku posolene dusit. Rychlo dalej, lebo uz umiera od hladu, prida na pasky pokrajane kuracie alebo - este lepsie - pasky sunky a dusi to dalsich desat minut.

Nezabudnut! Vo WOK-u pripravovane jedla, akekolvek, treba casto a intenzivne miesat! Po tych dalsich desiatich minutach moze Jeho Velicenstvo konecne papinkat. Recept odporuca k tomuto sposobu pripravy spargiel cerstvy chlieb, moze to byt skutocne vyborne, ked je ten chlieb vyborny.

A je to! Potrebje kral vlastne personal, ked tak strasne rad vari sam? Potrebuje. (Kvoli statusu, ako by na neho pozerali ini?)

Nabuduce teda ta sparglova polievka s krevetami, okay? Otazka otvorena zostava: Kde ulovit krevety, odkial zobrat sunku?

Zatial musi na ukojenie kralovskeho hladu pivo a par cigariet stacit...